ZIUA INTERNATIONALA A IEI

Editia a X-a – Hotel Majestic – Olimp , 24 iunie 2022 . Invitati Simona Dichiseanu si George Rotaru !

Ziua Universala a Iei este sarbatorita la 24 iunie, odata cu sarbatoarea de Sânziene

Piesa principala a costumului popular românesc este camasa, termenul de ie fiind atribuit doar camasii .femeiesti. Camasa este croita în forma de cruce, dintr-o singura bucata de pânza si cu o deschizatura în partea de sus. Initial, camasile erau confectionate din pânza de in sau cânepa, iar mai târziu din matase si bumbac. Acesta din urma era folosit ca urzeala pentru batatura de in si cânepa, mai ales în partea de nord a tarii, în timp ce în sud camasile erau mai frecvent tesute cu borangic. Fata si spatele camasii se numesc ”stan”, iar partea inferioara ”poale”. Stanul se confectiona din doua foi de pânza, iar mâneca din una. Sub brat, camasa era prevazuta cu asa numita ”pava”, care oferea comoditate în timpul miscarii.

Tehnica decorarii iei s-a transmis de la mama la fiica, fapt care a conservat traditia si gustul de la o generatie la alta.

Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natura. Se disting mai multe variante de baza în compozitia decorului de pe mâneci: ie cu mâneci cu dungi verticale brodate (în râuri drepte), dungi oblice sau ”ie cu stele”. Partea din fata a camsaii este si ea bogat brodata, prin repetarea acelorasi modele existente pe mâneci. iile brodate cu ”spic” faceau parte din costumul de nunta din Moldova. Culorile folosite la broderie erau în doua — trei nuante cromatice, de regula, dar se broda si cu o singura culoare, de obicei negru.

În timp, fine?ea materialelor folosite, armonia cromatic?, dar ?i croiul pieselor de port românesc, ?esute, croite ?i brodate în cas? au fost apreciate de reginele României, Elisabeta ?i Maria, dar ?i de aristocra?ia feminin? a timpului, care au purtat cu mândrie costumul popular în diferite momente