Ziua Armatei României !

Ziua Armatei României !
Dragi bucuresteni , sunteti asteptati azi, în Parcul Carol I, din Capitala la manifestarile dedicate Zilei Armatei României.

Începând cu ora 11.00, militari din toate categoriile de forte ale armatei vor prezenta elemente de tehnica si echipament din dotare, vor fi organizate ateliere de tir cu arcul si de instructie pentru promovarea carierei militare – „Military Boot Camp”, standuri de carte, fotografii cu specific militar din actualitate sau istorice.
De asemenea, vor avea loc demonstratii de mânuire a armamentului, de tip drill-team, spectacole folclorice si ale muzicilor de fanfara. Accesul publicului va fi liber.

De la ora 15.00, la Mormântul Ostasului Necunoscut vor avea loc o ceremonie militara si religioasa care va cuprinde depuneri de coroane de flori, schimbarea garzii la Mormânt, înmânarea si decorarea unor Drapele de lupta.

Ziua de 25 octombrie a fost declarata Ziua Armatei în 1959. Pe 25 octombrie 1944, armata româna a eliberat orasul Carei, ultima localitate din Transilvania de Nord eliberata de sub ocupatia maghiara, începuta pe 30 august 1940 prin Dictatul de la Viena. Eliberarea orasului Carei a coincis cu ziua de nastere a regelui Mihai, acesta împlinind pe 25 octombrie 1944 vârsta de 23 de ani. Ca sarbatoare oficiala, celebrarea Zilei Armatei Române pe 25 octombrie a fost instituita în 1 octombrie 1959, prin decret al Marii Adunari Nationale. La acea vreme purta numele de ”Ziua Fortelor Armate ale Republicii Populare Române” si era denumita ca ”sarbatoare militara si populara”.