Sarbatoarea Inaltarea Domnului

Joi,17 mai, ora 18,00 de Sarbatoarea Înaltarii Domnului , membri ACD care doresc sunt asteptati la facultate si de aici vom merge la Biserica Sf. Anton pentru a aprinde lumanari in memoria mortilor nostri si eroilor neamului romanesc, apoi ne vom indrepta spre Rest. Casa Gorjana pentru a fi impreuna si a ne bucura, deoarece una din traditiile Sarbatorii Inaltarii Domnului spune ca in aceasta zi , este bine ca oamenii sa fie bine dispusi, sa evite supararile si sa nu-si faca necazuri unul altuia. Astfel, veselia va ramâne în familia respectiva in cazul nostru al ACD , iar necazurile si ghinioanele sa dispara din viata noastra.

Crestinii ortodocsi sarbatoresc joi, 17 mai 2018, Înaltarea Domnului. Sarbatoarea Înaltarii Domnului, sau Ispasul, cum i se mai spune în popor, a fost consacrata din 2001 ca fiind si zi a eroilor neamului românesc.
Praznicul Înaltarii se sarbatoreste întotdeauna în a sasea joi dupa Paste, adica la 40 de zile dupa Înviere, si cu 10 zile înainte de Rusalii.

Înaltarea Domnului este foarte importanta pentru crestini. Se sarbatoreste la 40 de zile de la Înviere si aduce cu sine o serie de superstitii, traditii si obiceiuri.

De Înaltare, femeile nu împrumuta sare si nu dau foc din casa, pentru ca altfel toata casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte.

Superstitii de Înaltarea Domnului
În unele zone ale tarii, în aceasta zi se leaga frunze de nuc peste brâu, pentru ca Mântuitorul le-ar fi purtat în momentul Înaltarii.

În ajunul sarbatorii Înaltarii Domnului, în unele localit??i din Transilvania si din Arges se obisnuieste ca noapte, fetele si baietii sa culeaga flori de alun, care înfloresc si se scutura în zorii aceleiasi zile.

Traditia spune ca florile au puteri magice si trebuie pastrate alaturi de busuiocul sfintit la Boboteaza. Ritualul aduce sporul, mentine armonia si dragostea în familie.

Se zice ca Cerurile sunt deschise de la Paste pâna la Înaltare, iar cei care mor în aceasta perioada nu mai trec prin Judecata de Apoi, ci ajung direct în Rai.

Pentru sporul casei, se pot împarti canite cu lapte dulce în care se fierbe pasat.

De Înaltare, pentru sporul banilor se practica ritualul leusteanului. Mai exact, gospodina casei atinge cu o legatura de leustean fiecare membru al familiei si fiecare animal în parte, urându-le sa fie aparate de orice rau.

Traditii si obiceiuri de Înaltaare
În ziua de Ispas, casele si mormintele cimitirului sunt împodobite cu crengi de pom tânar (paltin, nuc), iar la ferestre se pun frunze de leustean.

Se fac pomeni pentru morti, se împarte pâine calda, brânza, ceapa verde si rachiu. Este ultima zi din an în care se mai pot rosi oua.

În ziua de Înaltare sunt marcate vitele si taiati unii miei. Caii nu sunt pusi la caruta, primesc fân proaspat pe saturate, se fac unele rugaciuni, pentru belsug si sanatatea animalelor.

Acum se încheie semanatul plantelor, în special al porumbului, se urca boii si juncanii la pasunile montane.

În noaptea si ziua de Ispas se culeg si sfintesc flori, frunze si ramurile de alun, nuc, leustean, paltin. Se cânta din bucium, sa nu se prinda farmecele.