Noul an Bisericesc
Anul Nou Bisericesc, spre deosebire de Anul Nou civil, începe la 1 septembrie.
Data aceasta de 1 septembrie pentru începutul anului bisericesc a fost împrumutata de la evrei care sarbatoreau atunci anul civil, potrivit Sinaxarului din Mineiul zilei de 1 septembrie.
Evreii încep calendarul cu luna Tisri, adica cu septembrie. În prima zi din luna septembrie, evreii aveau zi de odihna si aduceau Domnului ardere de tot.
Potrivit tradi?iei, Mântuitorul Iisus Hristos si-a început activitatea publica în ziua de 1 septembrie, când a intrat în sinagoga si a citit cuvintele prorocului Isaia care profeteau despre Persoana Sa dumnezeiasca:
„Duhul Domnului este peste Mine, pentru ca M-a uns ca sa binevestesc saracilor; M-a trimis sa vindec pe cei zdrobiti cu inima; sa provaduiesc robilor dezrobirea si celor orbi vederea; sa slobozesc pe cei apasati. si sa vestesc anul placut Domnului“ (Isaia 61, 1-2 ?i Luca 4, 18-19).
Un alt motiv al sarbatoririi anului bisericesc în prima zi a lunii septembrie este traditia mostenita din Legea Veche, potrivit careia în aceasta zi a început creatia lumii.
Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de Sfintii Parinti la Sinodul I de la Niceea. Ei au stabilit sa se sarbatoreasca data de 1 septembrie ca un început al mântuirii crestinilor, în amintirea intrtrii lui Hristos în mijlocul adunarii evreilor vestind tuturor anul bineplacut Domnului.
Tot în ziua de 1 septembrie, Biserica a rânduit sa fie pomenit Sfântul Cuviosul Dionisie Exiguul, din Dobrogea, care a alcatuit cronologia crestina, numarând pentru întâia oara anii începând de la Hristos.