Lansare album George Rotaru !

Dupa aproape patru decenii de cariera internationala, George Rotaru si-a reunit cîteva din melodiile de succes din ultima vreme pe un foarte reusit album editat de casa de discuri Eurostar si purtînd titlul autenticului sau slagar ”Dar eu continui sa te iubesc”. Biografia sa este extrem de interesanta, ca si faptul ca stapîneste perfect mai toate genurile muzicale, fiind revendicat în egala masura de muzica usoara, romanta, muzica populara, cîntecul de petrecere, stapînind cu aceeasi siguranta repertoriul international. S-a nascut la Fagaras, deprinzînd dragostea pentru muzica de la mama si bunica, ceea ce i-a decis viitoarea cariera. Între 1976-1978 a fost solist al sectiei de revista a Teatrului ”Toma Caragiu” din Ploiesti, interval în care a sustinut numeroase turnee alaturi de Naarghita, cîntînd alaturi de ea muzica indiana. Din 1980 devine solist al ansamblului ”Macesul” din Sfîntu-Gheorghe, fiind remarcat imediat de cunoscuta realizatoare TV Florentina Satmari, sub îndrumarea careia face primele înregistrari, cu orchestra dirijata de Paraschiv Oprea. Acesta, împreuna cu Aurel Giroveanu, se afla si în fruntea orchestrei cu care George Rotaru editeaza în 1988 primul s?u disc la Electrecord, ”Ochii tai”.

O cotitura importanta ia cariera sa dupa 1990, cînd se stabileste în Statele Unite, devenind extrem de cunoscut si de popular nu numai în rîndul comunitatilor românesti de acolo, cu reprezentatii la New York (îl leaga o mare prietenie de Gigi Marga), Las Vegas (pe scena unor cazinouri faimoase), Miami sau Los Angeles. Dar, în egala masura este un globe-trotter, sustinînd recitaluri si în Canada, Australia, Israel (între altele un turneu de mare succes alaturi de Marina Voica), Spania, Italia, Germania. La ora actuala, în sezonul estival cînta pe litoral, iar iarna îl gaseste mereu dincolo de Ocean, asteptat cu nerabdare de românii din diaspora. În urma cu cîtiva ani, cu ocazia unui asemenea concert de sfîrsit de an, Fundatia ”Bread of life ministry linked in” din Miami i-a decernat un Premiu de excelenta ”pentru contributia adusa imaginii României”.

Succinta prezentare de mai sus era necesara, dat fiind faptul ca muzica usoara româneasca, în care George Rotaru exceleaza, nu este mai deloc difuzata la radio si televiziune. Evenimentul de lansare a albumului Eurostar, gazduit ca de obicei de magazinul Muzica de pe Calea Victoriei, a batut toate recordurile de participare, afluenta de public fiind uriasa. Meritul principal revine doamnei Valentina Spânu, manager al Institutului Teologic din Bucure?ti, cea care conduce Asociatia culturala ”Credinta si demnitate”, al carei membru activ este si artistul. Fireste, au fost prezenti multi dintre membrii asociatiei (care peste cîteva zile au plecat pentru o actiune culturala la Bruxelles), dar si multi colegi de breasla si prieteni.

Între personalitati i-am zarit pe prof. univ. dr. Maria Voinea, prorector al Universitatii bucurestene, Monica Tatoiu, dr. Mircea Slavila, prof. Robert Saljizian (care a venit cu o surpriza – un cvartet încîntator feminin de dans modern-aerobic), Nick Voicu (de la ”Avocatul poporului”). Impresionant prin solidaritate a fost ”detasamentul” colegilor de la muzica populara, fiecare tinînd sa vina pe scena, sa rosteasca un mic discurs apreciativ si sa cînte cîteva refrene. Este vorba de Marioara Man Gheorghe (mama Elenei Gheorghe), Marisena Zamfir, Georgel Nuca (acesta a si filmat, pentru Etno TV), Mariana Biric?, Gabriel Gorjanu. Florin Grigore, lider al trupei Etno, a dat viata foarte reusitului imn al asociatiei ”Credinta si demnitate”, compus de el, cîntec cu un profund mesaj patriotic, reluat în cor de toti cei prezenti. Cel mai avizat vorbitor a fost interpretul Catalin Maximiuc, realizator de emisiuni la Radio România si la Televiziune, cel care semneaza documentata prezentare bilingva din booklet-ul CD-ului.

Muzica usoara a adus si ea pe podium o serie de interpreti cunoscuti, care au tinut la rîndul lor sa-si exprime aprecierea fata de artist: Sergiu Cioiu (stabilit la rîndul lui dincolo de Ocean, în Canada), Natalia Guberna, Simona Florescu (într-o forma extraordinara, fosta cîstigatoare de acum trei decenii a Trofeului Mamaia este alaturi de Rotaru în turneul de pe litoral), Aurel Moga, Marian Stere (coleg cu Maximiuc la Radio România Interna?ional). Ultimii doi au editat la rîndul lor albume de succes la casa de discuri Eurostar, iar Guberna are unul în pregatire.

În afara grupului studentesc de dans modern si a colegilor de muzica populara, un alt invitat-surpriza a fost copilul-minune Rares Mihai Florescu, violonist remarcat la popularul concurs TV ”Românii au talent”. Evident, partea leului i-a revenit solistului sarbatorit, care ne-a reamintit cîteva din slagarele albumului: ”Cafeaua de dupa-amiaza” (autorul, Radu Galfi, s-a aflat în sala, înregistrarile discului fiind facute în studioul lui din Fagaras), ”Daca taci”, ”Te vreau în suflet, primavara”, ”N-am visat”, ”Vînzator de iluzii”, ”Cîntec pentru prieteni”, ”Gînd hoinar” si, evident, piesa titulara, aflata pe toate buzele. Producatorul Paul Stînga l-a elogiat la rîndu-i pe Rotaru pentru profesionalism, talent si seriozitate (se simte, cînd cînti jumatate din viata în America!), dupa care a dat semnalul felicitarilor, florilor si sesiunii prelungite de autografe. Un recital si mai consistent a sustinut George Rotaru dupa festivitate în fata tuturor prietenilor si colaboratorilor, la invitatia doamnei Valentina Spânu, la restaurantul unde este actionar interpretul Florin Grigore, absolvent, putini stiu asta, al Institutului Teologic! Prin aceasta noua productie, casa de discuri Eurostar dovedeste ca nu mizeaza doar pe nume celebre, ci scoate la lumina si talente reale, cunoscute marelui public, dar ignorate la posturile de radio.