9 mai – Ziua Europei, a Independentei României si sfârsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial

Ziua Europei, Ziua Independentei proclamata în 1877 si Victoria Coalitiei Natiunilor Unite în cel de-al Doilea Razboi Mondial 1945 – sunt motivele de sarbatoare pentru poporul român, în ziua de 9 mai.

Proclamarea independentei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan ci o încununare a stradaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suveranitatii otomane.

În acea zi memorabila, Mihail Kogâlniceanu, declara în Parlamentul tarii: ‘suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare’. Independenta astfel proclamata trebuia consfintita si aparata pe câmpul de lupta spre a putea fi impusa fortelor militare turcesti si recunoscuta apoi de puterile europene.

Al doilea eveniment se refera la ziua de 9 mai 1945, zi în care Aliatii din cel de-al doilea razboi mondial au obtinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capat celei mai pustiitoare conflagratii din istoria continentului european.

Cel de al treilea eveniment este ZIUA EUROPEI – ‘Pacea mondiala nu poate fi asigurata fara a face eforturi creatoare proportionale cu pericolele care o ameninta. Contributia pe care o poate aduce civilizatiei o Europa organizata si activa este indispensabila pentru mentinerea unor relatii pasnice…. Nu am reusit sa realizam o Europa unita si ne-am confruntat cu razboaie’.