Scrisorile lui Stanca catre Iuliana Tudor !

Te-am urmarit, la început cu drag, în ultima ta prestatie, aceea de la Cerb. Si, cu toata admiratia mea pentru tine, am unele comentarii. Primul si cel mai flagrant este lista invitatilor la aceasta editie jubiliara. Nationala! Nu era vreo susa de doi lei la Trogloditii din Deal.

Era un Jubileu National. Iar eu nu-mi pot explica de ce a lipsit CREMA folclorului românesc. As vrea sa stiu daca toata aceasta distributie a fost alcstuita numai de tine, împreuna cu distinsa si experimentata Elise Stan sau de altcineva. Este esential. Caci, fara cuvinte dau aici o lista deloc exhaustiva alcatuita ad-hoc. Este doar o interogatie:
Unde au fost marile valori ale folclorului?
În conditiile în care viata nu iarta, nici nu amâna – Lucretia Ciobanu, Maria Butaciu, Ionela Prodan, Mitru Farcas, Ileana Constantinescu, cel putin, s-au dus recent dintre noi. Crezi/credeti ca Valorile ar mai trebui sa se forteze sa supravietuiasca doar ca ”VOI” sa catadixiti a le invita la un Cerb ? Cinica amânare. Ilogica. Lumea folclorului vorbeste, cleveteste. Nu dau curs acuzelor, caci s-ar ajunge la DNA, dar eu refuz a crede asa ceva… La urma-urmei cine sunt acesti VOI (sau ”ei”) sa decida lucruri esentiale de politica a culturii si Anume, cine e reprezentativ si cine nu! Cine v-a ”uns”, cine i-a ales? Nu stiu sigur cine e acest ”VOI”, dar tu esti interfata si Cu ce criterii s-a operat si hotarâste!
Pe vremuri, multi cântareti o acuzau, fara probe, pe defuncta Marioara Murarescu precum ca avea preferatii ei care o cadoriseau. Multi dintre acestia însa aveau valoare. Pe care au si confimat-o. Ceea ce ai facut tu acum, Iuliana Tudor – secondata/ghidata ca de obicei, sau nu, de Elise Stan, este de neacceptat: Eludarea într-un festival reprezentativ, evitarea marilor valori ale genului. Nu comentez. O imagine strâmba! Dau doar lista scrisa la întâmplare a celor absenti. Sa judece lumea: Zamfir, Bocsa, Vicoveanca, Rares, Biris, Lavric, Condurache, Negrean, Benone, Ionut, M. Ciobanu, Irina, Ceia, Sabau, Buciu, Borza, Bradu, Flintasu, Stoican mama, Turcu, Calota, Turda, Dragomiroiu, Domuta-Mastan, Pascal Cojocarita, Îti scriu tie si nu acestor ”VOI”, pentru ca – aparenta sau, nu – ai acaparat dictatorial acest proiect de Cerb. Tu ai centrat, tu ai dat cu capul, cum se spune. Ai ajuns sa ne arati ca ai si talente actoricesti, ca reciti, desi nu era nevoie. Mai lipsea sa ne si interpretezi si genericul de la “Odat?-n…” când ai aratat aproximativ ca stii si cânta. Zau, semanai cu personajul infantil din Caragiale de se dadea-n stamba la mosafirlâc. Dar, tu nu erai acasa la dom Piscupescu, draga mea, ci pe scena unui mare festival! Nu, Iuliana, cu toata dragostea mea de pâna ieri, îti amintesc cu condescendenta: ceea ce se întâmpla în ”parohia ta” – care e a TVR!, nu a ta! – pute a dictatura, a clientelism, a rasfat, a bunului plac, a feuda personala… E timpul sa te analizezi – sau sa o faca conducerea TRV! – sa te limpezesti la gândurile ce duc spre pericole autarhice. si, sa redevii acea prezentatoare placuta, simpla, iubita de tot satul Succes !